Tuhat joogaa

05.11.2020

Vähintään. 

Jooga ei ole, ei ole koskaan ollutkaan, sama asia jokaiselle. Aina on ollut erilaisia tulkintoja siitä, mitä jooga on, mitä siihen kuuluu tai ei kuulu. 

Joogan juuret ulottuvat vuosituhansien taa - mutta yhtä joogaa ei ole. Nykyinen jooga, ja myös se, mitä perhejoogassa, lasten joogassa ja nuorten joogassa tehdään, pohjautuu länsimaiseen 1900-luvulla syntyneeseen moderniin tai jopa postmoderniin joogaan, jossa jooga painottuu kehoa ja mieltä huoltavaan liikuntaan ja tietoiseen liikkeeseen.

Silti, nykyään Suomessakin voi törmätä lukuisiin eri jooganimikkeisiin. On yinjoogaa, hathajoogaa, hotjoogaa, äijäjoogaa, tuolijoogaa, erkkajoogaa, lasten joogaa, palautumisen joogaa, lempeyden joogaa ja lukuisia muita joogan tyylejä.

On hyvä, että vaihtoehtoja on. Lasten maailmassa valikoima on toki rajattu - lapsille ja perheille on usein omat tuntinsa - mutta aikuiselle seikkaileminen termien viidakossa voi olla haastavaa. Joogatunteja on toki yhtä monenlaisia kuin on joogaopettajiakin, sillä jokainen joogaopettaja vetää tuntia omalla tyylillään. Jopa saman sisältöinen tunti - esimerkiksi kuntokeskusten lisenssitunnit - ovat hyvin erilaisia eri ohjaajien vetäminä. On hyvä kokeilla erilaisia joogatyylejä, joissa painottuvat omat intressit, jotta saa laajan käsityksen siitä, mitä kaikkea on tarjolla. Osa tunneista on hyvin dynaamisia, osa staattisempia - osa erittäin haastavia fyysisiä harjoituksia, osa aivan toisenlaisia.

Se on joogan lumo ja ärsytys: on ihanaa löytää oma juttunsa, mutta kokemus voi lässähtää, jos omaa juttua ei tunnu pian löytyvän.

Eteenpäin voi ehkä auttaa kysymys siitä, mitä joogalta hakee. (Toisaalta, jos olet aloittelija, et ehkä tiedä sitä itsekään. Ehkä nopeaan tempoon tottuneena etsit nopeatempoisia tunteja, mutta alun vaikeuksien jälkeen juuri palauttavat ja rauhalliset tunnit tuntuisivatkin erityisen hyviltä.)

Vuosien aikana olen kokeillut lukuisia joogatyylejä kymmenien eri opettajien ohjauksessa. Ei ole tarpeen arvottaa sitä, onko yksi parempi kuin toinen, mutta suosikkeja olen löytänyt. Välillä nautin erityisesti rauhallisista flow-tunneista, välillä dynaamisista ja liikkuvista, välillä palauttavista pötköttelyistä, joissa mieli saa erityistä huomiota. Tämän hetken suosikkini on iyengarjooga, jossa ihanan YogaSoulin Outi Öhmanin ohjauksessa yhdistyy tasapainoisesti väkevä voima ja mielen rauhoittuminen. Yhdistelmä on koukuttava, sillä se haastaa joka kerta.

Joskus, kun arki on kiireistä ja sykettä nostavaa, paras tunti saattaa puolestaan olla lempeä yin, mutta iyengarjoogan myötä olen oppinut rakastamaan erityisesti hyvin tuettuja asentoja, joten välineitä on hyvä olla saatavilla iso kasa. (

Mitä lähialueellasi on tarjota? Mitä löydät netistä? Mikä houkuttelee? Mikä haastaa? Mikä tuntuu omalta, mikä ei yhtään? 

Kokeilemalla selviää!