Kiitollisuus on näkemistä

10.12.2020

Elina Vahvaselkä


Kiitollisuus on eräs voimakkaimmista myönteisistä tunnetiloista. Se on siitä kiitollinen tunne (heh), että sen saavuttaminen voi tapahtua tietoisesti melko yksinkertaisilla teoilla ja toimilla.

Monet mielen hyvinvointiin perehtyneet ovat kuulleet kiitollisuuspäiväkirjan pitämisestä: siis siitä, että kirjoittaa päivittäin ylös joko vihkoon tai vaikka puhelimen muistioon asioita, joista tuntee kiitollisuutta. Asioita, jotka ovat olleet hyvin juuri tänään. Asioita, jotka ovat sujuneet, joissa on tuntenut onnistuneensa, tai joissa on yksinkertaisesti ollut ainakin hetken aikaa hyvä olla. Kiitollisuuspäiväkirja on erinomainen tapa tehdä näkyväksi oman elämän hyvin sujuvia asioita.

Aivoilla on tapana kiinnittyä huoliajatteluun. Uhkien ja vaarojen havaitseminen on vuosituhansia sitten ollut selviytymisen kannalta elintärkeää, mutta nykyään aivomme havaitsevat huoliksi sellaisiakin asioita, jotka eivät uhkaa turvallisuuttamme. Liiallinen huoliajattelu johtaa stressitilaan, joka pitkittyessään voi muodostua itseään ruokkivaksi kehäksi ja kertautua moninkertaiseksi.

Myönteisiin asioihin on siis tietoisesti kiinnitettävä enemmän huomiota. Kiitollisuuspäiväkirja voi olla siinä oiva väline. Jos et ole kirjoittajatyyppiä, jo se, että listaa mielessään ennen nukkumaanmenoa 5 asiaa, josta tänään on kiitollinen, riittää ohjaamaan ajattelua myönteiseen suuntaan ja rauhoittaa sekä mieltä että kehoa. 

Se auttaa huomaamaan, että olet turvassa juuri nyt.

Kiitollisuus on hyvän näkemistä. Oletko huomannut, kuinka ponnisteltuasi tavoitteittesi eteen ja saavutettuasi jonkun kovasti toivomasi asian, se unohtuu hetken päästä? Olemme yhä iloisia siitä, mitä teimme tai saavutimme, mutta ilo ja tyytyväisyys unohtuvat. Samalla lailla on helppoa unohtaa arjessa huomata ne asiat, jotka ovat hyvin. Silloinkin kun elämässä tapahtuu rankkoja asioita, kiitollisuutta voi kokea vaikkapa siitä, että saa joltakulta tukea tilanteeseensa.

Se ei ole helppoa, se ei aina onnistu, mutta se on silti opeteltava taito. Voimme opetella katsomaan toisin ja näkemään asioita hieman eri näkökulmasta kuin aiemmin. 

Aloittaminen on yksinkertaista, ja aloittaminen onkin ainoa askel eteenpäin. Siispä.

Mistä sinä olet kiitollinen juuri nyt?